Jari Haapa-aho
Purevasta pakkasesta ja vihaisesta viimasta huolimatta parikymmenpäinen sanaseppoporukka saapui lauantaina 24.2.2018 Helsingin Yliopiston Päärakennuksessa pidettyyn vuosikokoukseen. Osanottajat olivat pääosin vanhoja tuttuja, mutta olipa muutama uusikin kasvo lähtenyt kuulemaan mitä seurassa on tehty ja mitä uutta suunnitellaan.
Kokouspaikka oli tarkoitukseen aiempaa sopivampi, mikä varmasti vaikutti myös vuosikokoukseen positiivisesti. Puheenjohtajana vuosikokouksessa tuttuun mukavaan tyyliinsä toimi kunniaylisanaseppo Antti Skyttä ja sihteerinä seuran sihteeri Riitta Rustari.
Esityslistassa ei ollut mitään ennakkoon suuria tunteita herättäviä asioita, mutta varmastikin kokoukseen mielenkiitoa toivat sekä toimintakertomus että toimintasuunnitelma, joiden valmisteluun hallitus oli paneutunut huolella. Niiden avulla seuran hallitus yritti ja varmasti onnistuikin välittämään viestin siitä, että Sanasepot eivät ole aivan mikä tahansa yhdistys, vaan sen toiminta on loogista ja suunnitelmallista. Näinhän se on oltava digitalisaation myllertäessä yhteiskunnassamme ja huomioiden, että enää ei pidä paikkaansa sanonta, että Suomi on yhdistysten luvattu maa.
Puheenjohtaja painotti sitä, että hallituksessa on koko viime vuosi käyty eräänlaista arvokeskustelua tavoitteena luoda seuralle visio, jonka valossa jatkossa tarkastelemme toimintaamme. Visiota on lähestytty siitä näkökulmasta, minkälaisena toimijana haluamme Sanasepot nähdä tulevina vuosina. Hallituksen yhteinen visio on kirjattu seuraavasti:
Paikallisesti ja valtakunnallisesti aktiivinen, verkostoituva, tunnettavuuttaan lisäävä ja helposti lähestyttävä seura.
Seuran toiminnalle on määritelty neljä painopistealuetta, joiden alle on koottu lähes kaikki toiminnat.
Painopistealueet ovat:
- Omat mediat
- Sanaseppo-lehti
- verkkosivut
- sosiaaliset mediat
- Paikalliskerhotoiminta
- paikalliskerhot
- kesäpäivät
- kirjastoyhteistyö
- Ristikkoakatemia
- koulutus
- tutkimus
- Kilpailutoiminta
- Ristikko SM
- Piilosana SM
- Koululaisten SM
Kuten edellä olevasta voi päätellä, ainakaan tekemisen puutetta toimintakentällämme ei ole näköpiirissä.
Hallituksen henkilövalinnat ovat vuodesta toiseen olleet mielenkiintoa tuoneita seikkoja vuosikokouksessa. Tämäkään kokous ei tuonut poikkeusta. Erovuorossa hallituksen varsinaisista jäsenistä olivat Tuomo Sajaniemi ja Lauri Kultti. Tuomo oli ilmoittanut vielä olevansa käytettävissä, joten hänet valittiin uudelle kolmevuotiskaudelle ja uutena hallituksen varsinaiseksi jäseneksi valittiin Pasi Paavilainen.
Varajäsenet alkaneelle vuodelle valittiin aivan tuoreita voimista eli uudet varajäsenet ovat Jari Keränen ja Marko Rosenberg. Viime vuoden varajäsenistä Eeva Väisänen oli jo aikaisemmin ilmoittanut, ettei ole käytettävissä uudelle kaudelle, ja Pauli Saarinen siirtyi varsinaiseksi jäseneksi kesken kauden Erkki Jauhiaisen tilalle.
Seuran puolesta kiitokset Lauri Kultille, Erkki Jauhiaiselle ja Eeva Väisäselle seuran eteen tehdystä työstä, joka varmasti jatkuu hallituksen ulkopuolellakin.
Järjestäytymiskokouksessa vuosikokouksen jälkeen Tuomo Sajaniemi jätti pitkäaikaisesti hotamansa varapuheenjohtajan pestinsä ja hänen tilalleen valittiin Elina Rosenberg.
Talouttakin tietysti vuosikokouksessa käsiteltiin ja todettiin, että pieni korotus jäsenmaksun suruuteen on nyt tarpeellinen. Jäsenlehtemme on muuttunut värilliseksi, postimaksut ovat olleet nousussa useita vuosia ja jäsenmaksumme ei enää kata toimintamme kuluja. Vuosikokous teki päätöksen korottaa molempia jäsenmaksuja kahdella eurolla. Uudet jäsenmaksut ovat siis suuruudeltaan 19 ja 23 euroa.
Vuosikokouksen jälkeen istuttiin totutusti jatkot ravintola Belgessä hyvän ruoan ja mukavien ihmisten seurassa.