Elina Rosenberg
Syksyllä pidetyssä paikalliskerhoyhteyshenkilöiden tapaamisessa keskusteltiin ristikkonäyttelyiden järjestämisestä ja Tampereen paikalliskerho ottikin heti kopin asiasta. Sanaseppojen ristikkonäyttely järjestettiin heti alkuvuodesta 8.–18.1. Ylöjärven pääkirjasto Leijassa. Allekirjoittanut huomasi myös, että Akaan pääkirjasto mainosti näyttelytilansa olevan tyhjillään sopivasti heti tämän jälkeen ja Toijalassa näyttely oli esillä 22.1.–7.2.
Ylöjärvellä näyttely oli esillä “sinisellä avenuella” eli kirjaston pääkäytävällä. Näyttelyä kävi kirjaston mukaan katsomassa kymmeniä ihmisiä ja tämän saman saattoi päätellä myös jaettavan materiaalin kulumisesta. Näyttelyyn saatiin esille myös suuri ristikkoverho, mikä herätti näyttelyvieraissa suurta kiinnostusta. Lisäksi Ylöjärven Uutiset -lehti julkaisi näyttelystä mukavan jutun. Tampereen kerhon jäsenet päivystivät näyttelyssä lähes päivittäin.
Akaan näyttely saatiin esille näyttelytilaan, joka sijaitsee kirjaston perällä. Tämä aiheutti omat haasteensa sille, että ihmiset löytävät sitä katsomaan. Kirjasto kuitenkin mainosti näyttelyä ulko-ovessa ja sermissä heti sisääntulossa ja antoi meidän käyttöömme vielä yhden kirjaston seinän, johon saimme laittaa mainosta näyttelystä. He myös kertoivat ihmisten kiitelleen näyttelyä kiinnostavaksi. Pikkukaupungissa näyttelyn kävijämäärä jäi kuitenkin huomattavasti pienemmäksi kuin Ylöjärvellä.
Esillä olleen näyttelyaineiston lisäksi oli jaossa seuran esitteitä ja seuran yhteistyökumppaneilta saatuja ristisanalehtiä. Näyttelyssä oli myös kaksi kilpailutehtävää; yksi piilosana- ja yksi ristisanatehtävä. Molemmissa näyttelyissä nämä oikein ratkoneiden kesken arvottiin kolme Pellervo ja Tapio Eräheimon Homonyymit haltuun -kirjaa.
Näyttelytilat olivat hyvin erilaisia ja tämän ansiosta näyttelyistä tuli myös hyvin erinäköiset. Näyttelymateriaali on monipuolista ja antaa mahdollisuuden näyttelyn kokoamiseen erilaisiin tiloihin. Kirjastot ovat myös suhtautuneet erittäin positiivisesti näyttelyyn. Kuka tahansa seuran jäsen voi järjestää näyttelyn kotipaikkakuntansa kirjastossa. Näyttelyn kesto voi olla parista päivästä useampaan viikkoon. Näyttelyaineiston voi varata paikalliskerhoyhteyshenkilöltä.