Sanaristikko on tekijänoikeuden suojaama teos.
Sen levittäminen ja muokkaaminen ilman laatijan lupaa on kielletty.
Päätoimittajamme kehotti jo varhaisessa vaiheessa orientoitumaan syysiisiin. Not-, äks-, kurt-, kr-, ret- ja hiisi ovat jo vierailleet Sanasepon sivuilla. Friisi, kapriisi, matriisi, patriisi eivät innostaneet laatimispuuhaan. Sotiisi tai paratiisi mietityttivät hetken. Lopulta päädyin piisin ja biisin kautta vissiin Viisiin. Varpaita ei kuvapankissani ollut, mutta sen sijaan viljalti erilaisia kännyjä. Ja sormiahan on yleensä viisi per käsi.
Koska olen joskus laatinut teemaristikoita tiettyjen samojen aiheiden tai kuvien ympärille, päätin kokeilla, miten paljon noista ihmisulottimista irtoaa asiaa. Saattepahan nähdä, mahtuiko itse ulotin, ja mitä muuta asiaan kuuluvaa tai kuulumatonta vielä lisäksi.
Kun kuvavihje on tatti ja vastaus on tatti, ratkonta ei liene vaikeaa. Mutta, kun kuvavihje on käsi ja vastaus hipiä, aloittelija mennee yleensä helppoon ja tunkee vastaukseksi kouraa, raajaa tai muuta sopimatonta.
Päätoimittaja kielsi sisällyttämästä ristikkoon attoja, attuja, akkoja tai vinkuintiaanien entisiä sivujokien kaimoja, joten yritin parhaani mukaan niitä välttää. Kovin monta kinkkistä atlaspaikkaa ei Viisistä löydy.
Näyttää usein siltä, että ns. fakkisanoja tuppautuu mukaan sitä enemmän, mitä lyhyempi on sanojen keskipituus. Joten sanojen keskipituutta kasvattamalla sanasto uudistuu ja ehkä paraneekin.
Nyt kun päätoimittaja hiotutti muutamia alkuupäästäviä vihjeitä pois, Viisin vaikeus lienee Iisi-sarjan vanhojen perinteiden mukaan valitettavasti ylivoimainen utameille, heikkohermoisille ja kiireisille. Sinua varoitetaankin: Take It Veasy!
Ristikon vastausruutuihin on sijoitettu numerot yhdestä seitsemään. Nämä ruudut muodostavat numerojärjestyksessä avainsanan, jonka selville saaminen on jo sinänsä saavutus.