Sanaristikko on tekijänoikeuden suojaama teos.
Sen levittäminen ja muokkaaminen ilman laatijan lupaa on kielletty.
Ristikko on erikoinen ensinnäkin siksi, että se on lähes kokonaan piirretty tietokoneella. Ainoastaan pääkuvan kaksi ensimmäistä osaa on piirretty ensin paperille, josta ne on luettu koneeseen.
Toinen ja huomattavin erikoisuus on siinä, että ristikossa ei ole reunoja. Sanat eivät näet välttämättä pääty ristikon laitoihin, vaan ne ylittävät oikean laidan ja jatkuvat vasemmasta laidasta. Samoin sanat ylittävät alalaidan ja jatkuvat ylälaidasta.
Vieressä oleva ristikon pääkuva yrittää selvittää ristikon syntyä: toruspinnalle piirretty ristikko on leikattu poikki ja taivutettu sylinteriksi, joka on viilletty halki ja lopuksi taivutettu tasoon. Tällaista ristikkoa en ole aiemmin nähnyt, joten olen antanut sille nimen sanatorus.
Ristikon kolmas poikkeuksellinen piirre on se, että pääkuvaa ei olekaan olemassa. Sanat eivät näet päätykään pääkuvan laitaan, vaan jatkuvat sen yli samaan tapaan kuin ristikon laidoilla; poikkeuksen muodostavat pääkuvasta lähtevät kaksi ratkaisusanaa.
Ajatellaanpa, että ristikon pinnalle asetetaan kovakuoriainen tai jokin muu ötökkä. Se tepastelee ruudusta toiseen kunnes erehtyy astumaan pääkuvaan. Tällöin se putoaa "madonkoloon", jota pitkin se sujahtaa yhdessä hujauksessa pääkuvan toisella laidalla olevaan ruutuun.
Ristikon neljäs erikoisuus on siinä, että piilokirjaimia ei ole lainkaan.
Viides erikoisuus on siinä, että ruudukko on symmetrinen keskipisteensä suhteen.
Sanatoruksen hahmottaminen vaatinee jonkin verran totuttelua. Olennaisinta on muistaa, että sanat jatkuvat ristikon reunojen yli. Jos vihjeruutu on ristikon alarivillä, niin siitä lähtevä pystysuora ratkaisusana alkaa ristikon yläriviltä.